LogoHeader2lat

LogoHeadermobilna

  • Početak
  • Stručna javnost
  • Naučna delatnost

Naučna delatnost

Institut za plućne bolesti Vojvodine je ustanova u kojoj se od njenog osnivanja, pored zdravstvene, obavlja i naučno-istraživačka delatnost. Osnivači Instituta su još od polovine prošlog veka, važili za lidere u naučno-istraživačkoj delatnosti. Šezdesetih godina prošlog veka u Institutu je obavljan značajan broj istraživanja, čiji su rezultati publikovani u tada najznačajnijim evropskim i svetskim naučnim časopisima.

Paralelno sa razvojem zdravstvene delatnosti, tokom godina dolazilo je do značajnih unapređenja u naučno-istraživačkom radu. U poslednjih nekoliko godina Institut za plućne bolesti Vojvodine pozicioniran je kao vrhunska naučna i istraživačka institucija koja je zauzela lidersko mesto u regionu.

Danas se u Institutu svakodnevno obavlja veliki broj naučnih i istraživačkih projekata iz domena astme, hronične opstruktivne bolesti pluća, respiratornih infekcija, karcinoma bronha, savremene invazivne dijagnostike i grudne hirurgije. Institut je zdravstvena ustanova sa najvećim brojem kliničkih studija iz domena respiratorne medicine u Vojvodini. Pored kliničkih studija iniciranih od strane inostranih partnera, Institut je i jedna od retkih zdravstvenih institucija u Srbiji koja sprovodi sopstvene akademske istraživačke studije, koje su u celosti dizajnirane i sprovedene od strane zdravstvenih radnika Instituta.

Tim za naučno-istraživački rad Instituta koordiniše i realizuje veliki broj gradskih, pokrajinskih, republičkih i mađunarodnih projekata iz domena, prevencije, dijagnostike i lečenja respiratornih oboljenja. Unazad nekoliko godina Institut je partner Evropske Komisije u realizaciji projekata kategorije Horizon 2020.

Naučni doprinos lekara i saradnika Instituta za plućne bolesti Vojvodine najlaкše se može proceniti kroz veliki broj publikovanih naučnih radova koji su danas sastavni deo kliničkih vodiča velikih svetskih stručnih udruženja.

FaLang translation system by Faboba
Put doktora Goldmana 4
21204 Sremska Kamenica
Srbija

Telefon: +381 (0)21 480 5100
Fax: +381 (0)21 527 960
Call centar: 066 880 5312
Imenik lekara (xlsx)

Elektronska pošta: ipbvojvodine@gmail.com
Internet adresa: www.ιinstitut.rs

PIB: 100804605
MBR: 08042462
JBKJS: 02567